top of page

Voorbereiding op een ingreep

Gezondheid
Voor een spoedig herstel is het belangrijk dat u in goede gezondheid bent op het ogenblik van de ingreep.

  • Roken geeft veel risico op een slechte wondgenezing. We vragen u dan ook om 1 maand voor tot 1 maand na de ingreep te stoppen met roken.

  • Alcohol heeft een rechtstreekse invloed op bloedingen en belast de lever overmatig. We verwachten van u dat u van 1 week voor tot 1 week na de ingreep geen alcohol drinkt.

  • ­Medicatie: de inname van antistollingsmiddelen (bloedverdunners) moet enkele dagen voor de ingreep gestopt worden. Bespreek dit met uw behandelend arts. Andere geneesmiddelen mag of moet u in principe blijven nemen, maar ook weer na goed overleg.

Hygiëne
Om het risico op infecties tot een minimum te herleiden, is een goede persoonlijke hygiëne een absolute must.

  • Op de dag van de ingreep thuis goed douchen en het haar wassen

  • Op de dag van de ingreep geen parfum, haarlak, haargel of bodylotion gebruiken. Deodorant mag wel.

  • Geen nagellak gebruiken; kunstnagels mogen blijven zitten.

Algemeen
Voor uw eigen comfort na de operatie houdt u best rekening met het volgende: 

  • Draag gemakkelijke, loszittende kledij die u niet over het hoofd moet trekken. 

  • Breng coldpacks mee die u bij ons in de koelkast legt en tijdens de rit naar huis al kunt gebruiken.

  • ­Laat sieraden en kostbare voorwerpen thuis. 

  • Draag gemakkelijke, comfortabele schoenen.

De verdoving

Lokale verdoving
Een ingreep onder lokale verdoving betekent een eenvoudig prikje op de plaats weer de ingreep zal worden uitgevoerd, bv. om een vlekje weg te halen. Hiervoor zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U mag eten en drinken voor de ingreep. Als u zenuwachtig bent, raden we u af om koffie te drinken. U mag dadelijk naar huis en u mag zelf rijden.

Lokale verdoving met sedatie

Voor de ingreep worden foto’s en een tekening gemaakt. Dan krijgt u een slaapmiddel toegediend dat u in een roes zal brengen. U blijft zelfstandig ademen. De meeste mensen vallen in een lichte slaap, andere blijven wakker maar voelen zich ontspannen. De meesten kunnen zich achteraf weinig van de ingreep herinneren.

Na de toediening van het slaapmiddel wordt nog een lokale verdoving gegeven op de plaats van de ingreep. Voor een ooglidcorrectie of een MACS­lift bv. is dit een zeer aangename manier om de ingreep te ondergaan. U moet niet nuchter zijn: we raden aan een licht ontbijt of middagmaal te gebruiken en koffie te vermijden. Medicatie innemen mag, behalve bloedverdunners: die worden 1 week voor de ingreep gestopt.

Na de ingreep blijft u even uitrusten in een relaxstoel terwijl wij de wond koelen. U hebt een chauffeur nodig om in de late namiddag naar huis te gaan.

Algemene verdoving of narcose

U mag niets meer eten of drinken vanaf middernacht.

Als u medicatie nodig hebt mag u die ’s morgens nog innemen met een klein slokje water. De inname van bloedverdunners wordt 1 week voor de ingreep gestopt. Bespreek dit steeds met uw chirurg of de anesthesist. Bij aankomst wordt u naar uw kamer gebracht. Er worden foto’s en een preoperatieve tekening gemaakt en dan gaat u naar de operatiekamer. De anesthesist bespreekt de manier van verdoven met u. Wij werken met een erkende anesthesist die de beschikking heeft over de nieuwste, veiligste en meest geavanceerde apparatuur. Hij blijft tijdens in hele ingreep in de operatiekamer.

Na de ingreep verblijft u even in de ontwaakzaal. Vanaf het moment dat u voldoende wakker bent mag u terug naar uw kamer. Daar krijgt u volgens de instructies van de anesthesist iets te drinken en iets lichts te eten. Als alles goed gaat mag u vertrekken na een laatste controle door uw chirurg. U hebt uiteraard een chauffeur nodig.

bottom of page