top of page

Praktisch

  • de behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving met rustgevende injectie. Voor kleine kinderen geniet een volledige narcose de voorkeur.

  • na een ingreep onder lokale verdoving mag u nog even uitrusten in een relaxstoel terwijl wij al koelen met een koude kompres. Daarna mag u (met uw chauffeur!) naar huis.

  • na een ingreep onder volledige narcose gaat u eerst naar de ontwaakzaal en, als u wakker genoeg bent, naar uw kamer in de dagkliniek. In de late namiddag mag u naar huis vertrekken om daar verder te rusten

  • u krijgt een brief met raadgevingen mee om zo goed en zo snel mogelijk te genezen.

  • u krijgt een afspraak om de hechtingen na een week te laten verwijderen.

Het resultaat

Als het verband en de hechtingen verwijderd zijn, kunnen de oren nog wat rood, gezwollen en gevoelig zijn. We raden aan om nog 1 maand met een hoofdband te slapen.

Het eindresultaat is zichtbaar na een 3­-tal maanden, wanneer de littekens achter de oorschelpen vervaagd zijn tot nauwelijks zichtbare witte lijntjes.

Correctie van afstaande oren

Afstaande oren, ‘flaporen’ in de volksmond, is een afwijking die frequent voorkomt. Door een aangeboren misvorming van het kraakbeen van de oorschelp staat het buitenoor verder van de schedel af, wat geen negatieve invloed heeft op het gehoor, maar een behoorlijke impact op het zelfbeeld heeft.

Kinderen worden er vaak mee gepest op school maar ook volwassenen kunnen er zich zeer ongelukkig mee voelen.

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar bij kleine kinderen wordt meestal gekozen voor volledige narcose. Meestal wordt bij een kind ingegrepen wanneer het zelf aangeeft dat zijn oren een probleem zijn, ten vroegste vanaf 6 jaar.

Omdat de incisie achter de oorschelp wordt gemaakt, is het litteken nauwelijks zichtbaar. De chirurg zal het kraakbeen in de juiste vorm brengen en indien nodig een deel van het kraakbeen verwijderen. De ingreep duurt ongeveer 90 minuten.

Er wordt een speciaal verband aangebracht om de oren in de juiste positie te houden. Het is erg belangrijk dat dit verband een week lang op de oren blijft zitten. Na een week volstaat het om een maand lang alleen ’s nachts een hoofdband te dragen.

bottom of page