top of page

Buik

Voor veel vrouwen (en mannen) is de buik een probleemzone. Door de jaren heen wordt de buikwand slapper omdat de huid zijn elasticiteit verliest. Daarbij komen nog factoren als zwangerschappen, gewichtstoename en gewichtsverlies, lokale vetophopingen enz.

Na een zeer groot gewichtsverlies kan een zogenaamde ‘vetschort’ ontstaan: de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel zijn als een schort aan de onderbuik gaan hangen.

Dit kan resulteren in:

  • psychologisch klachten zoals schaamte en een laag zelfbeeld 

  • lichamelijke klachten zoals rugpijn en constipatie 

  • maar ook praktische problemen om passende kledij te vinden.

 

Een correctie van de buikwand is evenwel géén manier om te vermageren. Integendeel, als u overgewicht heeft is het belangrijk om eerst op een normaal gewicht te komen (en te blijven). Pas dan kunt u beslissen om een chirurgische ingreep te ondergaan. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar uw chirurg zal na een lichamelijk onderzoek met u bespreken welk type behandeling het meest geschikt is voor u.

Mini-buikwandcorrectie
Als de huid wat minder elastisch is en het huidoverschot (vooral onder de navel) niet te groot, kan een mini­buikwandcorrectie de oplossing zijn, eventueel gecombineerd met liposuctie.

De ingreep bestaat uit een incisie in de onderbuik onder de bikinilijn. De buikwand wordt losgemaakt tot aan de navel en de rechte buikspieren weer stevig naar elkaar toegehecht. De huid wordt strak naar beneden getrokken, de overtollige huid verwijderd en alles wordt weer netjes gehecht. Soms wordt een drain aangebracht.

De ingreep duurt ongeveer 75 minuten en gebeurt meestal onder algemene anesthesie.

Grote buikwandcorrectie
Wanneer er erg veel huidoverschot is en de huidelasticiteit is slecht, biedt de grote buikwandcorrectie de beste oplossing, eventueel gecombineerd met een liposuctie.

De buikwand wordt losgemaakt met een grote incisie van onder de bikinilijn tot aan de ribbenboog, waarbij ook de navel wordt losgemaakt. De huid wordt strak aangetrokken, de overtollige huid weggehaald en via een nieuw gaatje wordt de navel weer naar buiten getrokken en zorgvuldig gehecht. Met drains laten we het overtollige wondvocht afvloeien.

De ingreep gebeurt altijd onder volledige narcose en duurt ongeveer 90 tot 120 minuten.

In sommige gevallen heeft u recht op gedeeltelijke terugbetaling door uw ziekenfonds en uw hospitalisatieverzekering.

bottom of page