top of page

Tepel- en tepelhofcorrectie

De tepel en de tepelhof bepalen mee het algemene uitzicht van de borst. Een bovenmaatse tepelhof, een tepel die te ver uitsteekt of juist ingetrokken is, kunnen een borst ontsieren. Er bestaan verschillende ingrepen om deze schoonheidsfoutjes te corrigeren.

Tepelhofverkleining
Een tepelhof heeft gemiddeld een diameter van 4,2 cm.

Bij een chirurgische verkleining wordt het teveel aan pigmentrijke huid rond de tepelhof verwijderd door een ‘donut’­incisie. Alleen de huid wordt bewerkt: de borstklier, melkgangetjes en zenuwuiteinden blijven exact hetzelfde. U kunt nog steeds borstvoeding geven en ook de gevoeligheid van tepel en tepelhof blijven intact.

De ingreep van ongeveer een uur kan gebeuren onder plaatselijke verdoving met rustgevende injectie, of u als u dat liever hebt, onder algemene narcose.

Tepelverkleining
Ook tepels die te ver naar voren steken kunnen chirurgisch worden verkleind. Deze ingreep laat zelfs geen littekens na. De melkgangetjes blijven ongemoeid. U kunt dus nog steeds borstvoeding geven.

Bij een totale verkleining van een veel te grote tepel kunnen wel melkgangetjes verloren gaan. Wanneer u dus nog een kinderwens heeft dient u dit eerst te bespreken met uw chirurg.

De ingreep gebeurt onder lokale verdoving met een roesje en duurt ongeveer een uur.

Ingetrokken tepels

  • Ook hier verschillende mogelijkheden: Een tepel die slecht gevormd is in de pubertijd is het moeilijkst te corrigeren. Er moet een incisie dwars door de tepel worden gemaakt en de verbinding met de melkgangetjes wordt doorbroken. Hierna is borstvoeding niet meer mogelijk.

  • Een normaal gevormde tepel die naar binnen trekt kan vrij gemakkelijk gecorrigeerd worden. De melkgangen blijven intact en er zijn ook geen littekens.

 

Beide ingrepen gebeuren onder plaatselijke verdoving en duren ongeveer 30 tot 75 minuten.

Na de ingreep

U blijft nog even uitrusten in een comfortabele zetel en daarna mag u met uw chauffeur naar huis. Op de tepel zit een wondpleister waarmee u mag douchen. U krijgt een brief met raadgevingen mee om een goede genezing te bevorderen en een afspraak om de hechtingen na een week te laten verwijderen. De eerste dagen zal er een zwelling zijn en eventueel ook bloeduitstortingen.

Het resultaat

Na ongeveer 3 maanden vervagen de littekens van een roze streepje tot een fijn wit lijntje dat niet of nauwelijks zichtbaar is.

bottom of page